top of page

 

מ.ל.

האם הפטריות חכמות? האם הן יודעות לזכור?

לפי דעתי לפטריות יש חוכמה מסוימת שמתבטאת בזיכרון שלהן. מה זאת אומרת זיכרון? הנה דוגמא שמסבירה למה התכוונתי

 

 

 

 

 

 

 

 

   

מה שהתמונה הזו מסבירה זה את הזיכרון של הפטריות:

תמונה למעלה: הפטריות חוצות את המבוך ופותרות אותו כשהן מתקדמות לכיוון מעט סוכר.

תמונה תחתונה: אחרי הפעם הראשונה שבה הפטריות עברו את המבוך, בפעם השנייה חתכו חתיכה זעירה מהפטרייה ואפילו החלק הזה של המודעות של הפטרייה הצליח לעבור את המבוך בלי היסוס!

 

 

 

 

פטריות הזיה

כשהחלטתי להתחיל לכתוב את הכתבה הזו, ענת הציעה לי לכתוב גם על פטריות הזיה. לא ידעתי מה הן פטריות הזיה אז ביררתי. הנה מה שגילתי:

לפי מה שהבנתי יש כמה סוגים של פטריות הזיה. הסוג שעליו חקרתי (בויקפדיה) נקרא פטריות פסילוסיבין. הנה מה שגיליתי:

 מתברר שפטריות פסילוסיבין עוזרות ל-OCD  (הפרעה נפשית שקשורה בפחדים של החולים שאם הם לא יעשו משהו מסוים (למשל: לא לגעת בקווים של הבלטות) לפני שהם יכנסו להתקלח יקרה משהו רע ואם הם לא עשו את זה הם חייבים לחזור אחורה ולעשות את מה שהם שכחו)

השפעה:

באופן פיזי ההשפעה תלויה בכמות הפטריות שנאכלו ואלה התופעות שנוצרות:

איבוד תיאבון (החשק לאכול), תחושת קור עז, עליה בדופק, חוסר תחושה בפה ותווי הפנים הקרובים (כמו שאנחנו מרגישים כשמזריקים לנו חומר מרדים), בחילה, עליה בלחץ הדם, עייפות בגפיים (דבר המקשה על ניידות), רפיון שרירים, פיהוקים, נפיחות בפנים ואישונים מורחבים.

באופן תחושתי (איך המשתמש בפטריות מרגיש) יש: שינויים בחושי השמיעה, הראיה והמישוש מורגשים אחרי עשר דקות – שעה אחרי האכילה. השינויים הוויזואליים כוללים העצמת צבעים והניגודיות שלהם (לדעתי אתה רואה את הצבעים שבדרך כלל אתה רואה רגיל באו פן יותר מרוח כמו נגיד שתראה את הצבעים אם תכניס מכחול ספוג צבע לתוך כוס מים), אור מוזר (כמו סוג של קרניים סביב מקור האור), עליה בחדות הראיה, משטחים נראים כגליים, מנצנצים או נושמים, מראות בעיניים פתוחות וסגורות של צורות גאומטריות (למשל משולש) ותמונות, חפצים מעוותים, או מחליפים צבעים חזקים (אדום, כחול כהה). תחושת התמזגות אם הסביבה וראית שובל אחרי חפצים זזים (מכוניות, אופניים). צלילים נשמעים בבהירות רבה יותר: מוזיקה למשל מקבלת עומק חדש. יש משתמשים המדווחים על סינסתזיה: כאשר אדם רואה צליל מסוים כצבע.

סוג הפטרייה: אש השועל (Panellus stipticus) או "זוהר הפיה ו"אש הפיה"

אלה פטריות זוהרות בחושך

 

 

 

 

 

 

 

אחד המחקרים טוען שהזוהר נועד לשריפת אנרגיה מיותרת או כי זה מנגנון שנועד למנוע פגיעה ברקמת התאים של הפטרייה.

אחת ההשערות היא  ש"אש השועל" נועד למשיכת בעלי חיים שיכולים להפיץ את נבגיה או מרחיק חיות רעבות (בדומה למנגנונים הנמצאים אצל חיות רעילות, ארסיות וקשות לעיכול)

מתוך כ-100,000 מיני פטריות, ישנן לפחות 71 פטריות הידועות ביכולת להפיק את אש השועל. עוצמת האור משתנה במשך החודשים החמים. פטריות מסוימות מסוגלות להאיר רק בתנאים מסוימים. ביערות נוטות הפטריות להפיק זוהר חזק יותר. לדוגמא: למינים האוסטרלים אור חלש יותר והפטריות זקוקות לזמן הסתגלות לפני שהן מאירות בחשיכת הלילה.

יכול להיות שלכל הפטריות יש אב קדמון משותף. עובדה זו מרמזת על כך שכל הפטריות המאירות חולקות את אותו מנגנון הזוהר.

הפטריות שמחסלות את מה שהמצאנו

לא מזמן דווח ב-cnn כי שני סטודנטים לביולוגיה מאוניברסיטת ייל מצאו זן של פטריה ביערות האמזונס בשם Pestalotiopsis microspore שמסוגלת לפרק פלסטיק! הדבר התגלה כשנעלמה אחת מצלחות הפטרי שבהן גידלו את הפטריות. התברר שהפטרייה שגידלו באותה צלחת אכלה את הצלחת ולא השאירה שום רמז אחריה. לפני שלוש שנים נמצאה בעיר נטושה באוקראינה (ננטשה לאחר דליפת כור) זן חדש של פטריות שניזון מקרינה רדיואקטיבית, ומטהרת בדרך את האוויר סביבה. הפטריות אותרו על קיר מתפורר במרכזו של מתקן אטומי שיצא משימוש אחרי אסון צ'רנוביל, והפיץ סביבו במשך שנים רבות קרינה שחיסלה כל צורת חיים במרחק קילומטרים. לגילוי אחראי רובוט עם מדדי קרינה ומצלמה, שנשלח לבדוק את מצב המתקן. בשבועות האחרונים הפטרייה הזו מצאה את עצמה ביפן, שם בוחנים שימוש בה לניקוי חלק מהנזקים הרדיואקטיביים שנותרו אחרי הצונאמי האחרון.

 

פטריות

bottom of page